Bloemkwekerij van den Broek

Hoe komt een bloem van het veld in de vaas?  Dat leren scholieren bij bloemkwekerij van den Broek

Op de bloemkwekerij van Paul en Corrie van den Broek in Gemert, kunnen scholieren ontdekken of zij het werk op een agrarisch bedrijf leuk zouden vinden. Door stage te lopen doen zij hun eerste werkervaring op. Whitney Hartjes en Jorn Ermers vertellen wat zij geleerd hebben.

Paul

Vroeger hield ik melkvee en varkens, maar dat was niet langer rendabel’, legt eigenaar Paul uit. ‘Vandaag zijn we een bloemkwekerij met 5,5 hectare grond. We kweken diverse bloemsoorten zoals pioenroos, hulst, hertshooi, sneeuwbes en rozenbottels. Op piekmomenten werken we soms 80 uur in de week. Dan kunnen wij de hulp van stagiaires goed gebruiken. Tegelijkertijd is het voor jongeren een kans om binnen te kijken in een agrarisch bedrijf. We zijn trots op ons bedrijf en daarom hebben wij ons aangesloten bij Boeren van de Peel. Bloemen kweken is intensief werk wat voor het grootste gedeelte met de hand wordt gedaan. De scholieren helpen ons om de bloemen van het veld in de vaas te krijgen en dat geeft veel voldoening! 

Nog altijd bloemen halen op oude stageplek

‘Ik vond bloemen altijd al heel leuk’, vertelt Whitney (17 jaar). ‘Mijn docent Sandra Pouwels van het Commanderij College regelde voor mij een stage bij de bloemkwekerij. Ik mocht mee planten, oogsten en het weiland onderhouden. Van Corrie leerde ik hoe je kunt zien hoe of pioenen rijp zijn voor de oogst. Aan het begin van mijn stage keek ik voornamelijk mee, maar later mocht ik ook meehelpen met pioenen afrijden. Ik vond het geweldig dat ik het vertrouwen kreeg om zelfstandig te werken. Als ik vragen had, kon ik altijd bij Paul en Corrie terecht. Ik werk nu bij Intratuin, maar ga nog regelmatig bloemen halen bij mijn oude stageplek!’

Van de stal naar het veld

Jorn’s pony Appie stond bij Paul en Corrie op stal. ‘Toen vroegen ze mij of ik bij hen wilde komen werken na school’, vertelt Jorn (13 jaar). ‘Ik zet bloemen in de grond, haal ze uit het veld en stop ze in de potten voor het kraampje waar we op zaterdag bloemen verkopen. Tijdens mijn werk heb ik een hoop geleerd. Zo wist ik niet dat er in een pioenroos nectar zit wanneer je ze van het veld haalt. Daar kwam ik achter toen alle bollen aan mijn vest bleven plakken. Ook weet ik nu precies hoe de bloemen groeien en bloeien. Om de bol zit een beschermlaagje, zo kunnen dieren er geen hapje van nemen en kan de bol goed groeien. Mijn lievelingsbloem is de pioenroos. Als bolletje zijn ze mooi rond en roze en zelfs als uitgebloeid zijn, blijven ze mooi.’

Corrie

 

Ook trotse boer? Deel jouw verhaal!


Ben jij ook een trotste agrarische ondernemer uit de Peel? Wil jij jouw ondernemersverhaal vertellen en je passie delen?

Neem contact op Boeren van de Peel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en sluit je aan! Samen laten we zien hoe mooi onze agrarische sector is!