Initiatief Boeren van de Peel van start

Start Boeren van de Peel

 

REGIO – Boeren van de Peel is een groep agrarische ondernemers in het Peelgebied die aan de buitenwereld willen laten zien wie ze zijn, wat ze doen en waarom ze op die manier ondernemen. Het initiatief is een samenwerking tussen Ans Ploegmakers, John van Veggel en Liza Simons van Innovatiehuis De Peel. Het doel is om misverstanden tussen boeren en burgers weg te nemen en laten zien wat er achter de staldeuren gebeurt.


Dat doen ze onder meer door hun ver- halen te delen op de website www. boerenvandepeel.nl. Op de website stellen de aangesloten agrariërs zich voor en vertellen zij wat hun bedrijf doet.
“We zijn allemaal lokale onderne- mers en laten graag zien hoe ontzet- tend mooi onze agrarische sector is. Passie en liefde voor onze dieren en gewassen binnen onze bedrijven is een belangrijke drijfveer om te onder- nemen zoals we doen. We hopen met deze site ook aan anderen te kunnen laten zien dat we voor 'mens, dier en milieu' het beste proberen te realise- ren en trots zijn op onze bedrijven en onze omgeving”, zo schrijven ze op de website.


Enthousiaste ondernemers
Als je in het nieuws leest over de agrarische sector gaat het vaak over wet- en regelgeving, financiële aspec- ten of milieu en dierenwelzijn. “Maar er is natuurlijk meer te vertellen. Lo- kale, betrokken en enthousiaste on- dernemers die generatie na generatie op hun eigen wijze het familiebedrijf over nemen en weer proberen door te geven aan hun kinderen. Die 7 dagen per week, 24 uur per dag klaar staan voor hun bedrijf”, geven de initiatief- nemers als voorbeeld.


Derde generatie
Ans Ploegmakers startte met het ini- tiatief. Ze komt uit een agrarische ondernemersfamilie en is geboren op een melkveebedrijf. Ze heeft agrari- sche bedrijfskunde, management & veehouderij gestudeerd en is altijd in de sector werkzaam gebleven. Haar broer heeft thuis het bedrijf inmiddels overgenomen, de derde generatie binnen dit familiebedrijf. Haar man Frans is mede-eigenaar bij de Ploeg- makers groep, waar nu ook de derde generatie het familiebedrijf in De Rips voortzet. "Het is zo'n mooie sector en er leeft zoveel passie op de bedrijven.


Onlangs vertelde mijn dochter aan een vriendinnetje dat ze een koe had gemolken, waarop het vriendinnetje vroeg waarom bij ons de melk uit een koe kwam, want dat kwam bij hun thuis uit de winkel. Hoe kan het dat we echt niet meer weten waar de melk vandaan komt en dat aardappels niet aan een boom groeien?", vertelt ze. Agrarische ondernemers uit de Peel die zich aan willen sluiten bij het initiatief kunnen contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..