Landwinkel De Reijse Heerlijckheid

In Landwinkel De Reijse Heerlijckheid komen boer en burger dichter bij elkaar
 
Anneleen Raaijmakers heeft samen met haar man Frank van der Burgt een tuinbouwbedrijf en landwinkel in Gemert. Anneleen is als lid van Boeren van de Peel een voorbeeld van hoe boeren dichter bij burgers komen. In haar landwinkel beantwoordt zij vragen van consumenten over de afkomst van haar groenten en hoe ze op het land bewerkt worden.
 
foto artikel GN nieuwjaarseditie nieuw
 
 
De agrarische ondernemers die aangesloten zijn bij Boeren van de Peel laten burgers zien wat er achter de staldeuren gebeurt. Anneleen: ‘Passie en liefde voor onze dieren en gewassen is een belangrijke drijfveer om te ondernemen zoals we dat doen. Samen laten we zien dat we voor 'mens, dier en milieu' het beste proberen te realiseren en trots zijn op onze bedrijven en regio. In onze winkel De Reijse Heerlijckheid doe ik dat door het gesprek aan te gaan met klanten. Vragen staat vrij!’
 
Groenten van het seizoen
Klanten willen steeds vaker weten waar hun eten vandaan komt. ‘Regelmatig krijg ik de vraag of onze groenten allemaal van ons land komen’ vertelt Anneleen. Op de boerderij is het nieuwe seizoen net begonnen. ‘Twee weken geleden zijn de peultjes en tuinbonen de grond in gegaan en afgelopen week is de bloemkool gezet. Door de regen moesten we even wachten tot de grond weer droog was, inmiddels is de prei gezet.’ Binnenkort gaan ook de pootaardappelen de grond in.
 
Zo min mogelijk bespuiten
Op de akkers van Anneleen bespuiten ze de groenten alleen wanneer dit nodig is. ‘Iedere week bekijken we ons land. Doordat we in verhouding een klein grondoppervlak hebben, kunnen we dit doen. We behandelen alleen waar nodig.’ Vroeg in het jaar zijn er vaak nog geen beestjes. In natte periodes kunnen er schimmels ontstaan in de groenten. ‘Dan pas spuiten we waar nodig’ besluit Anneleen.
 
Kwaliteit
Mensen die naar de landwinkel komen, kiezen bewust voor kwaliteit. ‘Wij oogsten bloemkolen altijd met de hand’ vervolgt Anneleen. Sommige akkerbouwers gebruiken hiervoor een oogstband. ‘Wij sjouwen nog echt met kistjes, want bloemkool is erg gevoelig. Door handmatig te oogsten, voorkom we beschadigingen en bieden we onze klanten bloemkolen van de hoogste kwaliteit.’
 
Groentetip
Veel mensen snijden stukken van groenten af die je prima kunt eten. ‘Mijn tip is om niet te veel weg te snijden’ besluit Anneleen. ‘De bovenste bladeren van een prei zijn juist het lekkerst en bevatten de meeste vitamines. Ook de stam van een broccoli kun je gewoon eten wanneer je het harde gedeelte eraf schilt. Ook zit er geen waslaagje op appels, zoals soms wel het geval is met citroenen. Gooi niet te veel weg en geniet van gezonde groenten, vers van het land!’