Zeugenbedrijf ­Heijligers-van Gennip

Eiermijndreef 3 - 5764RH De Rips
Tel. 0492-663266

 

 

Omschrijving

Zeugenbedrijf Heijligers van Gennip 1

In 2009 is begonnen met de bouw van een nieuw zeugenbedrijf aan de Eiermijndreef 3 in De Rips. In maart 2010 zijn de eerste moederdieren in de stal gekomen en zo is de stal langzaamaan vol gekomen met 2.400 moederdieren. Het zijn zogeheten SPF-dieren. Dat staat voor specific pathogen free, ofwel vrij van specifieke ziektekiemen. Deze SPF-certificering is bijzonder en maakt dat het bedrijf bij een selecte groep van topbedrijven in Nederland hoort. Het bedrijf is in 2017 uitgebreid naar 3.300 SPF-moederdieren. Het bedrijf wordt gerund door Mark en Nicole Heijligers-Van Gennip en zij krijgen daarbij hulp van een aantal vaste medewerkers en natuurlijk van hun vier kinderen Elke, Lotte, Rob en Koen Heijligers. Zowel Mark als Nicole zijn opgegroeid op veehouderijbedrijven. Dus de omgang met de dieren is hen met de paplepel ingegoten om het zo maar te zeggen. Ze vinden het belangrijk dat hun dieren gezond zijn en blijven en dat er gelukkige varkens door de stal lopen. Want er is niets zo mooi als ‘s ochtends in de stal komen en gezonde varkens met mooie biggen om je heen te zien. Maar ook om de stal heen moet alles er verzorgd uitzien en wordt er veel groen aangeplant.

Zeugenbedrijf Heijligers van Gennip 2

Groei

Op dit moment worden de laatste zaken aan de nieuwe zeugenstal afgrond. Deze nieuwe stal bied plaats voor ongeveer 600 zeugen, dus geen megastal, maar gewoon een mooie ruim opgezette en moderne zeugenstal. Ons bedrijf voldoet zoals gezegd aan de SPF normen, dat betekent dat we binnen onze bedrijfsvoering en dus ook met de bouw van onze nieuwe stal aan strenge veterinaire eisen moeten voldoen.

 

Zeugenbedrijf Heijligers van Gennip 3

Hygiëne

Ziektekiemen en virussen willen we ver buiten de deur houden, wat bijvoorbeeld betekent dat iedereen die de stal in gaat eerst moet douchen en ook kleding van ons aan moet trekken. De ingaande lucht in de stal wordt daar ook voor bewerkt, in de winter wordt deze opgewarmd en in de zomer gekoeld. Hierdoor hebben de dieren altijd een prettige temperatuur om in te verblijven.

 

Zeugenbedrijf Heijligers van Gennip 4

Welzijn

De verse lucht komt op neushoogte bij de dieren binnen, hierdoor krijgen ze de meest verse frisse lucht die we kunnen regelen, en daar voelen de varkens zich prettiger bij. Ook is er bijvoorbeeld nagedacht over de route die voer en transportwagens op ons bedrijf af moeten leggen. Allemaal om te zorgen dat er geen onnodig risico van virussen / ziektekiemen is die binnen kunnen komen, en om onnodige stress van onze varkens te vermijden.

 

Zeugenbedrijf Heijligers van Gennip 6

Zeugenbedrijf Heijligers van Gennip 5

Zeugenbedrijf Heijligers van Gennip 7