Melkgeitenhouderij Heidebloem

Eiermijndreef 7 - 5764 RH De Rips
Tel. 06-10680382
www.heidebloem.com

 

 

Omschrijving

Melkgeitenhouderij Heidebloem01

De boerderij “Heidebloem” is een Peelontginnings-boerderij en is gebouwd in 1927 door Martinus en Elisabeth Beckers – Gerits. Daarna is de boerderij telkens van moeder op dochter overgegaan, al 4 generaties lang.

De melkgeitenhouderij werd opgestart door Nicole Heesmans & Teun Franssen, in samenwerking met ouders Wim & Betsy Heesmans – Ploegmakers. In 2008 is bedrijfsovername gedaan en is de boerderij volledig overgegaan naar Nicole & Teun. De ouders Wim en Betsy zijn uitgetreden.

In de geschiedenis zijn er diverse soorten van bedrijvigheid geweest. Van fruitteelt tot kuikens, melkkoeien, schapen en vleesvarkens. Zelfs transportbedrijven Beckers zijn hier gestart. In 2004 werd er van melkkoeien en vleesvarkens omgeschakeld naar een melkgeitenhouderij. De varkensstal werd lammerenstal en de koeienstal (ligboxenstal) werd verbouwd tot opfokstal voor jonge geitjes. Verder is er in de winter van 2004/2005 een nieuwe stal gebouwd. Deze werd later verlengd en biedt plaats aan 950 melkgeiten.

 

Melkgeitenhouderij Heidebloem02

De geiten

De kleine lammetjes worden gehuisvest in de lammeren-stal. Hier krijgen ze melk, en leren ze geleidelijk hooi en brok eten. Als ze 2 maanden oud zijn, worden ze van melk op water overgeschakeld. Vervolgens verhuizen ze naar de opfokstal voor jonge geitjes.
Als de geitjes ongeveer 1 jaar oud zijn, zullen ze voor het eerst aflammeren (na een drachtperiode van ongeveer 5 maanden). Ze verhuizen dan naar de melkgeitenstal.

 

Melkgeitenhouderij Heidebloem03

De melkgeitenstal

De melkgeitenstal heeft 4 potten waar de geiten op stro gehuisvest zijn en er is in totaal plaats is voor 950 melkgeiten. De potten zijn 75 cm diep, en hebben een opstapje zodat de dieren gemakkelijk op de voergang kunnen eten. De potten kunnen machinaal uitgemest worden. In de stal is een aangenaam klimaat, vanwege de grote hoogte van de stal, de open nok en open zijwanden met windschermen.
In de stal bevindt zich een 2x 50 stands Rapid Exit melkstal. Dit is een melkstal waar de geiten zij-aan-zij in de melkstal staan. Door het openen van een scherm kunnen de geiten wanneer zij gemolken zijn, allen de melkstal tegelijk verlaten (Rapid Exit = Snelle Uitgang). De geiten hebben een gemiddelde jaar produktie (365 dagen) van ongeveer 1100 liter.

 

Melkgeitenhouderij Heidebloem04

De melk

Op boerderij “Heidebloem” worden de melkgeiten gehouden voor de produktie van melk. De melk wordt opgeslagen in een koeltank en bewaard op een temperatuur tussen +1 en +4°C. De melk wordt tweemaal per week opgehaald door Bettinehoeve uit Etten-Leur, waar het wordt verwerkt tot diverse soorten geitenkaas.
Geitenmelk heeft een heilzame werking. Het helpt o.a. mensen met migraine, eczeem, huid-, maag- en darmklachten. Verder kan het een oplossing zijn bij koemelk allergie, en is het makkelijker verteerbaar dan koemelk.

Melkgeitenhouderij Heidebloem05

Melkgeitenhouderij Heidebloem06

Melkgeitenhouderij Heidebloem08