Akkerbouwbedrijf Ploegmakers Agro

Burg van de Wildenberglaan 46/A - 5764 RE De Rips 
Tel. 0493-599675

https://www.ploegmakersagro.nl

 

 

 

Omschrijving

Akkerbouwbedrijf Ploegmakers Agro 1

Ploegmakers Agro is de akkerbouwtak van de Ploegmakers Groep. Martien Ploegmakers en Willem de Bruin zijn binnen ons bedrijf verantwoordelijk voor het telen van diverse gewassen waaronder bieten, aardappelen, wortels, uien en maïs. Naast onze eigen gewassen verzorgen wij ook nog de gewasteelt voor andere agrarisch ondernemers. Het telen van gewassen is eigenlijk een jaarrond proces. Het begint met het klaar maken van het land om er voor te zorgen dat de zaden of het pootgoed in een zo perfect mogelijk zaaibed terecht komen. Hoe beter de omstandigheden waaronder ze kunnen groeien, hoe mooier het uiteindelijke gewas wordt. Dat betekent dat de kwaliteit van het product wat straks geoogst wordt beter is, en er een kwaliteitsvolle groente bij jullie op het bord beland. 

 
 
 
 
 
 

Akkerbouwbedrijf Ploegmakers Agro 2

Familiebedrijf

De familie Ploegmakers zit al bijna 85 jaar in De Rips en is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig agrarische bedrijf met 42 medewerkers die zich dagelijks voor honderd procent inzetten om kwaliteitsvolle gewassen te telen voor mens en dier.  

Inmiddels staat met Chantal, Frans en Martien alweer de derde generatie van de familie Ploegmakers aan het roer bij dit familiebedrijf. Ze zijn enthousiast en gemotiveerd om het bedrijf ook weer verder te kunnen blijven ontwikkelen en hopelijk uiteindelijk ook weer aan de volgende generatie over te dragen.  

Zoals dat bij vele agrarische ondernemers toch een droom is en één van de redenen waarom er met hart en ziel op de bedrijven gewerkt wordt. 

 

Akkerbouwbedrijf Ploegmakers Agro 3

Grootte

Inmiddels heeft het bedrijf een dusdanige omvang gekregen dat het niet meer alleen met familieleden rond te zetten is. Dat brengt naast extra handen en extra kennis, toch ook wel eens extra zorgen mee als ondernemer zijnde. Je beseft je dat er nog 42 gezinnen afhankelijk zijn van wat er binnen je bedrijf gebeurt. Tegelijkertijd maakt het het nog mooier als je met z’n allen de schouders er onder kunt zetten. In het voorjaar staat iedereen gespannen te wachten op het mooie weer, om te kunnen gaan zaaien, poten en planten. Tijdens die piekdrukte wordt de onderlinge band nog sterker, er wordt samen gegeten op het bedrijf en er wordt van zonsopgang tot ver na zonsondergang samen gewerkt. Er moet in totaal 650 hectare aan gewassen de grond in, waarvan ruim 300 ha aardappelen. En als dan alles in de grond zit en de gewassen gaan groeien, dan proberen we met z’n allen er voor te zorgen dat de omstandigheden waarin alles moet groeien, zo perfect mogelijk zijn.

 

Akkerbouwbedrijf Ploegmakers Agro 4

Flexibel

We zijn altijd afhankelijk van het weer en de natuur, maar de dingen waar we wel invloed op hebben, daar zitten we echt bovenop. En dan breekt het oogstseizoen weer aan, en begint de drukste, heftigste maar ook wel mooiste tijd van het jaar. 24 uur per dag wordt er gewerkt, als je ‘s ochtends om 5.00 uur in de kantine komt om een bak koffie te pakken en de dag te starten, dan zegt de ene collega “goedemorgen” en de andere “welterusten” want die drinkt een bak koffie aan wat voor hem het einde van de dag is. Werk en koffie worden overgedragen en alles gaat gewoon verder. Het is ontzettend bijzonder om iedere keer weer te zien hoe we met z’n allen er voor zorgen, en er ook echt voor willen zorgen dat alle producten op topkwaliteit geoogst worden.

 

Akkerbouwbedrijf Ploegmakers Agro 5

Akkerbouwbedrijf Ploegmakers Agro 6

Akkerbouwbedrijf Ploegmakers Agro 7